Filtry żwirowe i piaskowe
Filtry żwirowe, piaskowe i węglowe
Są to filtry do usuwania z wody drobnych cząstek zanieczyszczeń mechanicznych (w niewielkim stopniu mogą usuwać z wody również żelazo). Filtry węglowe poprawiają smak, zapach wody, usuwają z wody związki organiczne.
Ich nazwa pochodzi stąd, że wypełnieniem butli jest piasek, żwir i/lub węgiel aktywny, dlatego czasem noszą nazwę filtrów multimedialnych.
Są to tanie filtry, a efekt filtracji za pomocą tych filtrów jest dość dobry. Często w tani sposób udaje się usunąć albo znacznie zmniejszyć mętność wody i pozbawić jej drobnych zanieczyszczeń. Jednakże nie mają one gwarantowanej żadnej dokładności filtracji oraz trzeba się liczyć z tym, że czasem „sieją” ziarna piasku, węgla aktywnego (najdrobniejsze frakcje). Dlatego, jeśli ważna jest wysoka czystość wody, za takim filtrem piaskowym zaleca się założenia filtra świecowego, wychwytującego te zanieczyszczenia.
Dla większych wydajności wadą filtrów piaskowych są też ich duże gabaryty, zwłaszcza w porównaniu z innym filtrami samoczyszczącymi.